Tofaş Spor Kulübü

İşte Tofaş’ın DNA’sı…

Basketbol Şampiyonlar Ligi medya ekibinden David Hein, aylık köşe yazısında Tofaş Spor Kulübü Altyapı Teknik Koordinatörü Samir Seleskoviç ile bir röportaj yaparak Tofaş altyapısını kaleme aldı.

BCL resmi internet sitesinde yayımlanan köşe yazısının tamamı şu şekilde;

Yerel genç yeteneklerin gelişimini teşvik etmek adına, Basketbol Şampiyonlar Ligi, takımların maç kadrolarında bulunduğu ülkede yetişmiş beş oyuncu (11 veya daha fazla oyuncu bildirilmişse beş, aksi halde dört) bulundurmalarını talep ediyor.  Ayda bir kez, BCL kulüplerinden birine genç oyuncularını geliştirmek adına neler yaptıklarını görmek için göz atacağız.

Tofaş Bursa, bu yaza Berkan Durmaz’ın büyük ihtimalle kulüpten ayrılacağını bilerek girdi. Gerçi, Tofaş yönetimi bu durumdan hiç endişe duymadı. Çünkü, Berkan’ın yerini alacak oyuncu planı hazırdı ve aslında bu, uzun vadeli bir stratejinin bir parçasıydı. Daha da önemlisi Tofaş; Berkan Durmaz’ın yerini dolduracak oyuncunun eylül ayında 17. yaşını kutlamış olmasına hiç aldırmadı.

24 yaşındaki Berkan Durmaz kulüpte 10 sezon geçirmişti ve Tofaş, özellikle de Türkiye liginin devlerinin geniş bütçelerine baktığında, uzun forvetin harcamak istedikleri ücretten muhtemelen daha yüksek bir piyasa değeri olabileceğini biliyordu. Nihayetinde, Durmaz Pınar Karşıyaka’yla imzaladı.

Tofaş, Berke Büyüktuncel‘in Berkan Durmaz’ın yerini alacağından emindi.

Tofaş, kendi adına, Durmaz’a veda etti, ona yıllardır süren sadakati için teşekkür etti ve 2004 doğumlu Berke Büyüktuncel’i onun yerine rotasyona dahil etti.

“Berke Büyüktuncel A takımda oynamaya hazır. Bizim felsefemiz bu. Anadolu Efes ve Fenerbahçe’nin yüksek bütçeleriyle mücadele etmeyiz.” diyor Tofaş’ın altyapı programının teknik koordinatörü ve oyuncu gelişim koçu Samir Seleskoviç.

“Ayrıca biliyoruz ki bazı yetenekli oyuncular daha üst seviyeye geldiklerinde takımdan ayrılabilirler. Her zaman  geleceği düşünüyoruz. Eğer bir oyuncu bizden ayrılırsa onun A takımdaki yerini genç oyuncularla doldurmaya hazır olmak zorundayız.”

Seleskoviç ve Tofaş’ın liderleri planlarına güveniyor. Kulüp yöneticileri tarafından konulan hedef, bir konsept olarak basit, ancak uygulamada zorlukları var ; Profesyonel takımımızdaki her Türk oyuncu bizim kendi altyapımızdan yetişen oyuncumuz olmalı.

Ve mümkünse o oyuncular Bursalı olmalı.

Tofaş yönetiminin planı, Basketbol Şampiyonlar Ligi’nin en az beş “ülkedaş” oyuncu düzenlemesiyle mükemmel uyuşuyor. Tofaş için sorun değil.

Bursa, Marmara Denizi’nin güneydoğu yakasını kucaklıyor ve 3 milyonun biraz üzerinde bir nüfusa sahip. Bu, şehri Türkiye’nin en kalabalık dördüncü şehri yapıyor. Dolayısıyla, Bursa, Tofaş’a planınını hayata geçirmesi için gereken oyuncu havuzunu bulacak kadar geniş bir basketbol üretim merkezi haline geliyor.

Ve bugüne kadar Tofaş bu hedefe ait çok iyi bir iş çıkardı. Kulübün Basketbol Şampiyonlar Ligi listesindeki 14 oyuncunun dokuzu Türk: Yiğit Arslan, Berke Büyüktuncel, Kıvanç Çöl, Bora Satır, Ali Taşkın, Emre Tanışan, Batın Tuna, Berk Uğurlu ve Muhsin Yaşar.

Bu grup içerisinde Bursa ve çevresinden olmayan yalnızca iki oyuncu, Tofaş’a 2019’da katılan, 25 yaşındaki İstanbul doğumlu Berk Uğurlu ve İzmirli olan ancak 14 yaşında katıldığı Tofaş’ın altyapısından yetişen Emre Tanışan.

Muhsin Yaşar da esasında 40 kilometre ötedeki Yalovalı.

“16 yaşının altında ve bölgemizden olmayan yetenekli bir oyuncu görürsek tabii ki değerlendiriyoruz. Ancak önce Bursa’ya bakıyoruz. Baktığınızda mantıklı.” diyor 2017’den bu yana kulüpte bulunan Seleskoviç. “Dışarıdan bir oyuncuyu 14-15 yaşlarında getirdiğinizde ilk soru oyuncunun nasıl geleceği oluyor. Ailesi ile mi yoksa ailesi olmadan mı? Ailesi olmadan gelirse, bir aile içinde yaşayan ve her şeye sahip bir oyuncuyla imkanları aynı olmuyor. Ailesi ile gelirse hayatı daha kolay hale geliyor ve sadece basketbolu ve akademik hayatını düşünebiliyor. Dolayısıyla çok daha mutlu oluyor.”

“Bu durum, genç yaşta gelen oyuncular için daha az stresli. 12, 13 veya 14 yaşındakileri ailesi olmadan getirmemeye çalışıyoruz. 15 veya 16 yaşındakiler aileleri olmadan da gelebiliyorlar.”

Yolun sonunda yetenekli yerel oyuncuları bulmak bir şey, ancak onlara gelişmeleri için doğru ortamı sağlamak Tofaş’ı çabasında başarıya ulaştırmakta yardımcı oldu. İş, yönetimin ideallerinden başlıyor.

“Başkanımız Cengiz Eroldu ve Genel Menajerimiz Tolga Öngören altyapıyla ilgili her daim sorular soruyor. Altyapı organizasyonu olmadan A takım uzun vadede ayakta kalamaz.” diyerek vurguluyor Seleskoviç.

Bu gençleri bir sonraki seviyeye geçirmek için Tofaş Kulübü yeni tesislere yatırım yaptı ve gençlere sahada oynama süresi kazandırmak için birçok pilot takım desteği sağladı.

Kulübün gurur kaynağı ise kapılarını 9 Haziran 2016’da açan Mustafa V. Koç Spor Salonu. 5800 metrekareye yayılan tesis üç basketbol sahası, bir spor salonu, bir fitness merkezi, fuaye alanı, soyunma odaları, rehabilitasyon merkezi ve ofislerden oluşuyor. NBA standartlarıyla uyumlu parke ve potalara sahip sahalar toplamda 2600 metrekarelik bir alanda bulunuyor. Ek olarak sahalar perdelerle bölünerek voleybol ve masa tenisi gibi diğer sporlar için de kullanılabiliyor.

Seleskoviç, kulübün tesislerini, günlerinin çoğunu orada geçirdiği için çok iyi biliyor. 13 ila 18 yaş arası oyuncuların değerlendirmelerinde takım antrenmanlarına ek olarak bireysel antrenmanlara ve hem altyapı hem A Takım seviyesindeki oyuncularla video analizlerine katılıyor. Tesisin boyutu tüm altyapı  oyuncularına geniş imkanlar sağlıyor. Ayrıca A takım oyuncularıyla iletişime girmesine olanak tanıyor.

Seleskoviç “Büyük bir aile gibi.” diyor.

Tofaş’ın stratejisinin diğer temel kısmı ise oyuncuların farklı takımlarda süre alma fırsatları.

Tofaş, Bursa’ya 15 dakika mesafede konumlanmış ikinci lig ekibi Arkan Gemlik ile geçen sezon bir iş birliği başlattı. Tofaş geçen sezon bazı genç oyuncularını Gemlik’e kiralık gönderdi ama şu an kulüple tam teşekküllü bir pilot takım anlaşması var ve istediği sayıda genç oyuncuyu Gemlik’e gönderebilecek.

Berke Büyüktuncel genel olarak Tofaş A Takımı’nda oynarken kulübün 2004 doğumlu diğer önemli yeteneği Ege Demir bu sezon Gemlik’te ter dökecek. Tofaş esasında Ege Demir için o kadar büyük ideallere sahip ki Ege Demir TBL’deki ikinci yabancı olarak mümkün olduğu kadar fazla dakika alsın diye takıma sadece bir yabancı oyuncu – Amerikalı iki numara Darnell Edge –  getirdi. Bir Türk pasaportu olmasına rağmen Nijerya doğumlu Demir lig yönetimince henüz yerli oyuncu sayılmıyor.

Seleskoviç “Bu büyük resimle ilgili.” diyor, Demir’in Gemlik’te oynaması ve oradaki hatalarından ders çıkartmasına dair.

Ege Demir – tıpkı Berke gibi –  Basketbol Gençler Ligi’nde oynamaya uygun. Ancak Seleskoviç BGL takımının kulüpteki diğer 2004 veya 2005 doğumlu oyuncularından oluşacağını söyledi.

Seleskoviç Batın Tuna’nın – kulübün el üstünde tutulan diğer yeteneği – bu sezon A takım ve Gemlik arasında gidip geleceğini ve 2003 doğumlu guard’ın BGL takımında da oynamaya uygun olduğunu söyledi.

“Genç yeteneklerimize başka takımlarda da mümkün olduğunca fazla dakika vermek istiyoruz. Her hafta takımlarımızı koordine edip hangi oyuncular, olası rotasyonumuz ve rakiplerimize göre, nerede oynamalı bulmaya çalışıyoruz.” şeklinde açıklıyor Seleskoviç. “Bu radikal bir konsept değil.”

Seleskoviç projeyi radikal bir konsept olarak değerlendirmiyor olabilir ama Tofaş’ın organizasyonel felsefesini kurmak ve uygulamak kolay değil; özellikle kulüp Basketbol Şampiyonlar Ligi gibi yüksek bir seviyedeki ikinci sezonunu geçirirken.

Ne var ki Tofaş Bursa, ne yapacağını kavramış görünüyor ve üst seviye oyuncular yetiştiriyor. Berkan Durmaz gitmiş olabilir fakat Tofaş Berke Büyüktuncel’e inanıyor. Tıpkı takımdan ayrılacak bir sonraki Türk veteranın yerini dolduracak genç oyuncuya inanacakları gibi.

Tofaş’ın DNA’sının bir parçası bu.

David Hein – Basketball Champions League

Bir yorum yazın

Lütfen bir isim/rumuz ve yorum yazın.

Kayıtlı bir kullanıcıyı yorumunuza etiketlemek(mention) için yorumunuzun içerisine örnek @bursabasket şeklinde kullanıcı adını yazabilirsiniz.

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı