Bursaspor İnfo Yatırım

Dusan Alimpijevic “Bursaspor’un çok büyük potansiyeli ve harika imkanları var”

Frutti Extra Bursaspor Antrenörü Dusan Alimpijevic, büyük zorlukları aşarak alt sıralardan uzaklaştıklarını belirterek, "Başarılı bir sezon geçirdik. 3 yıllık dönemde önemli hedeflerimiz var" dedi.

Frutti Extra Bursaspor‘a sezon ortasında gelmesine rağmen, başarılı bir performans sergileyen Sırp Antrenör Dusan Alimpijevic, büyük zorlukları aşarak alt sıralardan uzaklaştıklarını ve başarılı bir sezon geçirdiklerini söyledi.

Geçtiğimiz ay Potanın Timsahları ile 3 yıllık sözleşme yenileyen 35 yaşındaki teknik adam, sezon içinde yaşadıklarını detaylarını Basketfaul sitesine anlattı.

İşte Dusan Alimpijevic’in röportajı…

BURSASPOR’UN HARİKA POTANSİYELİ VAR

Frutti Extra Bursaspor’a geliş sürecinizden kısaca bahseder misiniz?

Alimpijevic: Takıma katılma sürecim çok kolay oldu. Kariyerimi planlayan kişiler ile Bursa yetkilileri çok rahat şekilde anlaştı ve bu fırsatı bana sağladılar. Takım olarak bir vizyonun olduğunu gördüm, biz de buna uyum sağladık. Kulübün çok büyük bir potansiyeli, harika imkanları var ve büyük bir salon var.

FİZİKSEL OLARAK KÖTÜ DURUMDAYDIK

Takıma alışma süreciniz nasıl geçti? 

Alimpijevic: Sezon ortasında (9.haftada) takıma katıldığım için adaptasyon süreci tabii ki kolay olmadı. Kafamdaki şeyler ile takımın durumu arasında çok büyük farklılıklar vardı. Takımın fiziksel olarak kötü durumda olduğunu gördüm ve başlarda bu durum beni zorladı. Neleri yapıp neleri yapmamamız gerektiğini konuşup profesyonel bir şekilde ilerleme gösterdik.

UZUN SÜRE 6-7 KİŞİ ÇALIŞTIK

İlk geldiğiniz dönemde Covid-19 vakaları ve sakatlıkların etkisiyle çoğu zaman gerek antrenmanlarda gerekse maçlarda eksik kadrolarla mücadele ettiniz. Bu zorlu süreci bize kısaca anlatır mısınız? 

Alimpijevic: Evet takıma geldiğimde çok şanssız bir noktadaydık. İyi idman yapamıyorduk covidle mücadele ettiğimiz için. Sahada 6-7 oyuncu ile çok uzun bir süre geçirdik. Böyle iken hiçbir şeyi iyi yapamıyorsunuz, herhangi bir taktik bile çalışamadık. Sonradan çok kez tekrarlayarak bazı şeyleri oturttuk. Ayrıca bazı oyuncular iyileşse bile eski formunu yakalaması çok uzun sürebiliyordu.

 COVID ÇOK ETKİLEDİ

Geldikten sonra ligde üst üste 5 maç kaybettiniz. O dönemden sonra üst üste galibiyetlerle birlikte play-off’ları 2 hafta kala kaçıran bir takım izledik. Bu dönüşümü anlatır mısınız?

Alimpijevic: İlk günlerde sıkıntı fiziksel olarak hayal ettiğim noktada olmamalarıydı. Karakterleriyle ilgili bir sıkıntı yoktu ama covidin de etkisiyle üst üste mağlubiyetler aldık. Kulübün bana olan inancı ve güveni ile kendimize geldik. Her zaman böyle bir desteğe sahip olmak kendinizi çok iyi hissettiriyor. Kulüp içindeki herkese teşekkür ediyorum, bizi o zor noktada destekledikleri için. “Ne değişti?” derseniz, fiziksel olarak güçlenince daha sert oynamaya, sahaya enerji koymaya başladık. İdmanların da tam kadroyla yapılmasıyla istediğimizi almayı başardık.

BAĞIRMAK DEĞİL, BİLGİNİZ ÖNEMLİ

Oyuncularınızla iyi iletişim içinde olduğunuzu gördük. Siz de gençsiniz, ama daha genç koçlar için bu konuda önerileriniz neler olur?

Alimpijevic: Oyunculara yeni bir şey gösterirken örnekler vermenin önemini hep söylerim. Her zaman hazır ol, her zaman dakik ol ve her zaman sorulan soruları cevapla. Bunlar benim mottom olmuştur. Kendinizi işe adamanız gerekir ve bazı modelleri takip ederek kendi adımlarınızla basketbolun nasıl gittiğini ne yöne evrildiğini basketbolun geleceğini tahmin etmeniz gerekir. Bütün bu detaylar oyuncularla iyi ilişki kurarken ve otoriteyi sağlarken çok önemli. İlk sıraya disiplini koymak özellikle Avrupa’daki koçlar için çok önemli. Kurallar ve bilginizin olması herkesin size saygı duyulmasını sağlar. Oyunculara bağırmak önemli değildir, neyi ne kadar bildiğiniz önemlidir. Sahanın dışında da sizi görüp sizin insan olduğunuzu, hatalar yapabildiğinizi kabullenmeleri gerekir. Profesyonel hayat ile özel hayatınızı ayırmanız ve her zaman gelebilecek sorulara hazır olmanız gerekir. Genç koçların bunları aklında tutması gerekir.

BİRBİRİMİZE GÜVENİYORUZ

Frutti Extra Bursaspor ile 3 yıllık yeni sözleşme imzaladınız. Frutti Extra Bursaspor yönetimiyle ve genel menajer Nedim Yücel ile ilişkileriniz nasıl? 

Alimpijevic: Evet, 3 senelik sözleşmeye imza attık ve bana inanmaları hoşuma gitti. Şimdiye kadar sadece iyi şeyler yaşadık, tamamen güvene dayalı bir ilişkimiz var. Birbirimize inanıyoruz ve bana her türlü yardımı yapıyorlar, ben de elimden gelenin maksimumunu yapmaya çalışıyorum. Birlikte olduğumuzda çok iyi bir iş yaptığımızın farkındayız. Şimdiye kadar verdiğim her kararın arkasında oldular ve kulübün içindeki herkes iyi bir takım olduğumuza inanıyor. Ben sahada kararlar veriyorum ve bana tamamen destek olurken iyi de bir vizyon gösteriyorlar. Benim için buraya geldiğimde kulübün geleceğe dair planlarının olması hedeflerinin olması hiç sürpriz olmadı. Uzun vadede Avrupa Kupalarının hedeflendiğini görüyorum ve bu karşılıklı güven ortamında bunun başarılabileceğini düşünüyorum. Ayrıca genel menajerin eski basketbolcu olması, problemleri anlaması açısından çok faydalı oluyor. Her problemi rahatlıkla onunla konuşabiliyorum.

SHAYOK’U HERKES İSTİYOR

Kanadalı forvet Marial Shayok takıma katıldıktan sonra sahada çok büyük fark yarattı. Siz bu transferi ve Shayok’un takıma kattıklarını nasıl değerlendirirsiniz? 

Alimpijevic: Evet, Shayok bize çok yardım etti ama biz de ona yardım ettik. Onun için Avrupa’daki ilk sezondu ve çok başarılı olduğunu düşünüyorum. Günün sonunda iki taraf için de işlerin iyi gittiğini söyleyebilirim. Onun çok akıllı ve çok iyi bir oyuncu olduğunu düşünüyorum. Sadece koçluk olarak düşünmüyorum, onun her açıdan iyi olduğunu düşünüyorum. Harika bir mentalitesi var ve onun neler yapabileceğini gördük. Basketboldaki yeteneklerini herkes görüyor, bunlardan konuşmaya gerek yok dışarıdan gözükmeyen şeyler daha önemli. Çok iyi bir profesyonel ve ona söylediğimiz her şeyi harika yapıyor. Masöründen doktoruna asistan koçundan menajerine herkesle harika bir ilişkisi var ve bizim ondan istediğimi şeyi çok iyi bilip yerine getiriyor. Kariyerimde çalıştığım en iyi profesyonellerden biri olabilir. Artık Avrupa’da herkes onu istiyor çünkü harika bir oyuncu, harika idmanlar yapıyor ve bize katkıları için ayrıca teşekkür etmek istiyorum.

ENDER ARSLAN’DAN ÇOK ŞEY ÖĞRENDİM

Ender Arslan, son hafta görkemli bir törenle basketbola veda etti. Sizin Ender Arslan ve onun takıma kattıkları hakkındaki görüşleriniz nelerdir? Aslında Ender’in çok samimi arkadaşı olan koçun yerine geldiniz, ama kısa süre içinde Ender’in size bakışının da pozitif olduğu gözlemlendi.

Alimpijevic: Ender Arslan’ı siz benden daha iyi tanıyorsunuz. Türk basketbolu için efsane seviyesinde bir oyuncu. Onun bana çok yardım ettiğini söyleyebilirim. Sadece idmanlarda bile size çok büyük katkısı oluyor. Zaten büyük koçlar her zaman iyi oyuncuların koçları geliştirdiğini söyler. Onunla çalışabilmek beni mutlu etti. Ender’den çok şey öğrendiğimi söyleyebilirim onun bilgisinden ve yeteneklerinden faydalandık. 2 haftalık çok zor bir idman dönemi geçirdik ve her şeyini sahaya koydu. Eğer o bu yaşta bunları yapabiliyorsa her oyuncu yapabilir, dedik. Herkese harika örnek oldu. Gerçek bir lider ve onunla çalışabildiğim için gerçekten çok mutluyum.

PLAY-OFF’U KOVALAYACAĞIZ

Bu sezonu bitirdiğiniz noktaya da bakarak gelecek sezon planlarınızdan kısaca bahsedebilir misiniz? 

Alimpijevic: Önümüzdeki sezon için şu an ne söylesem farklı yerlere çekilebilir. Benim hedefim bu sezon geldiğimde kümede kalmaktı fakat öyle büyük ve önemli galibiyetler aldık ki daha büyük hedefler koyabiliriz. Tabii ki bütçemize bağlı olarak hamleler yapacağız çünkü henüz sezon bütçemiz belli değil. Ama Euro Cup’a gidersek rekabetçi olmaya çalışacağız. Daha çok galibiyet alıp adımızı duyurmak istiyoruz. Elbette Türkiye’de play-off hedefiyle yola çıkacağız ama diğer takımları da aklımızdan çıkarmamamız lazım. Kulüp çok büyük bir camia ama basketbolda yeni yeni ismini duyuruyor. Bu ismi daha öne çıkarmak için play-off kovalayacağız.

15 YAŞINDA ÇAPRAZIMI KOPARDIM

Basketbolcu geçmişinizi anlatır mısınız?

Alimpijevic: Belgrad yakınlarında çok küçük bir şehirde basketbola başladım. Sonrasında Belgrad’a geldim ama çok büyük bir sakatlığı çok erken yaşta geçirdim. 15 yaşımda çapraz bağlarım kopunca iki ameliyat geçirdim ve geri dönmeye çalıştım ama tekrar sakatlandım. Genç yaşımdayken basketbol oynamayı bıraktım bu sakatlıklardan sonra. Şanslıyım ki karakterimi seven bir koç vardı ve bana asistan koçluk önerdi. Hastanelerde geçen 2-3 yılın ardından şanslı bir şekilde koçluğa başlamış oldum.

ANTRENÖRLÜĞE ÇOK GENÇ YAŞTA BAŞLADIM

Baş antrenörlük kariyerinize 2013 yılında daha 27 yaşındayken Vojvodina’da başladınız ve kariyerinizde 6 farklı takım çalıştırmış olmanıza rağmen şu an daha 35 yaşındasınız. Çalıştığınız her takımda sizden daha büyük oyuncularla çalışmak zorunda kaldınız ki Ender Arslan’ı da bu oyunculara örnek gösterebiliriz. Çalıştırdığınız takımlarda bunun dezavantajlarını yaşadınız mı? 

Alimpijevic: Gerçekten çok erken yaşlarda koçluğa başladım. 18-19 yaşlarımda gençlerle çalışsam da 21 yaşımda baş antrenörlük yapıyordum. Novi Sad takımında ilk asistan koç olduğumda tarihin en genç asistan koçu olmuştum Sırbistan liginde. 27 yaşımda ilk baş antrenörlük deneyimimi yaşadım ve yine tarihin en genç koçu oldum. Gittiğim her kulüpte de genelde en genç ismini hep taşıdım. 35 yaşımda 6 ciddi işe sahip olmanın tecrübe olduğunu düşünüyorum. Gittiğim yerlerde fena olmayan başarılar elde ettim. Kimsenin beklemediği başarıları düşük bütçelerle yapınca FMP ile müthiş bir deneyim yaşadım. Kızılyıldız ile Eurolih’i de gördüm ve Rusya’ya da gittim ama yaşla ilgili bir problem yaşamadım. Kimse sizin yaşınıza bakmıyor bilginize bakıyor. Ne kadar hakimseniz o kadar rahat çalışıyorsunuz.

OBRADOVIC’LE 10 GÜN…

2018 yılında Dallas Mavericks ile NBA Yaz Ligi deneyiminiz oldu. Bu deneyimin size kattıklarından kısaca bahsedebilir misiniz? kariyerinizde ulaşmak istediğiniz en üst noktayı sorsak ne cevap verirsiniz? 

Alimpijevic: Yaz liginde başbaşka bir kültürü görüp harika bir deneyim elde ettim. Basketbola tamamen farklı bir şekilde yaklaşıyorlar ve bakış açımı da değiştirdiler. Orada tamamen oyuncu egemen bir basketbol anlayışı var, Avrupa’da ise hala oyun koçların oyunu. Hatta hakemlerin ve genel menajerlerin bile belirli bir etkisi var. Birbirinden tamamen iki farklı basketbol anlayışını görüp karşılaştırmak benim için büyük şanstı. Luka Doncic yeni gelmişti Mavericks’e ve onun idmanlarını, sahada yaptıklarını izleme şansımız oldu. Bilgi birikimime yatırım yaptığımı düşünüyorum ayrıca pek bilinmiyor ama Obradovic ile de 10 gün geçirdim. İdmanlarını izleyerek neleri nasıl yapabileceğimi görmem açısından çok faydalı oldu.

AVTODOR İLE ANLAYIŞ FARKIMIZ VARDI

Sırbistan dışı ilk deneyiminiz Avtodor ile Rusya’da olmuştu. Frutti Extra Bursaspor ile de yeni bir maceraya yelken açtınız. Bursa hakkında şimdiye kadarki görüşlerinizi anlatır mısınız?

Alimpijevic: Tarihte geriye gitmenin çok anlamı yok. Avtodor ilk yurtdışı deneyimimdi. Orada çok başarılı maçlarımız oldu, Zenit’i yendik, Nizhny’i yendik çok iyi maçlar oynadık ama basketbol hakkındaki düşünce noktasında aynı sayfada değildik. Bursa ile karşılaştırılamaz bir anlayış var. Burada herkes çok ilgili ve farklı bir deneyim oluyor. Ama yanlış anlaşılmasın oradan ayrıldığımda da hiçbir problem yaşamadım kötü duygular bırakmadım arkamda.

GENÇLER; PARANIN DEĞİL BASKETBOLUN PEŞİNDEN GİDİN

Türk Basketbolunun en büyük sorunlarından biri genç oyuncuların gelişiminin sağlanmaması. Bu konuda önerileriniz olur mu? Sizin takımda da çok genç oyuncular var.

Alimpijevic: Yeni nesil basketbolcular geliyor ama modern zamanların hastalığı olarak bütün oyuncular kendilerini en üst seviyede görüyor. Büyük paralar kazanmak istiyorlar ama yeterli çalışma etikleri yok. Parayı düşünmeyin önce basketbolu düşünün. Buradan tüm genç oyunculara sesleniyorum, basketbolun peşinden gidin; çalışın çalışın ve çalışın. Paranın peşinden koşarsanız para sizinle gelmez. Siz sorumluluklarınızı yerine getirir iyi çalışırsanız para zaten size geliyor. Çok genç yaşlarda oyuncular ve velileri sadece para amaçlı yola çıkıyor. Böyle oyuncularla çalışmak da gerçekten çok zor. Kafalarında oluşan hayalleri anlayabilmek çok zor onlara bazen ulaşamıyoruz. Genç oyuncuların idmandan önce gelip idmandan en son çıkmaları gerekir. Gelişim bence sadece böyle oluşur. Sahada her şeyi denemeleri gerekir en iyi şeyleri de en kötü şeyleri de yaparak kendilerini geliştirmeleri gerekir.

Bir yorum yazın

Lütfen bir isim/rumuz ve yorum yazın.

Kayıtlı bir kullanıcıyı yorumunuza etiketlemek(mention) için yorumunuzun içerisine örnek @bursabasket şeklinde kullanıcı adını yazabilirsiniz.

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı